Masa

Bismillah,

Assalamualaikum, hari demi hari masa berlalu pergi tinggalkan kita sehinggakan aku sendiri tak sempat nak buka blog. Kali terakhir bulan 5 yang lepas sekarang dah bulan 12. Dengan kesibukan study, assignment dan sebagainya. Alhamdulillah aku dah habis semester 3 pada bulan 10 hari tu. Sekarang dah mula latihan industri atau nama kata lain praktikal. Sudah seminggu aku praktikal kat sini, setakat nie semua okay lagi lah harap okay sampai kesudah.

Sungguh cepat masa berlalu, aku baru je rasanya masuk poli dan LI sekarang, habis LI masuk poli balik teruskan 2 sem lagi yang masih berbaki iaitu sem 5 dan sem 6. Bila habis tamatlah pengajian diplomaku. Jika masa menginzinkan akan ku sambung ijazah jika ada rezeki untuk menimba ilmu selagi masa masih ada. Kadang kita tak sedar masa ini bukan selalunya akan ada untuk kita sebaliknya kita yang mencari masa untuk sesuatu perkara.

Tak dapat ku bayangkan bila tiba masa semua ini akan berakhir dan ketika itu nafas ku terhenti. Aku hanya berharap dan berdoa padaNya supaya memberi aku masa untuk aku mengubah apa yang salah dalam diri aku ini. Ada sesetengah orang tak menggunakan masa yang ada dengan sebaiknya, ingatlah bila masamu sudah tiada menyesal pun tiada berguna.

Perubahan

Assalamualaikum 

Sudah sekian lama blog ini tidak disentuh dapat jugak lah update sedikit sebanyak yang mampu. Rindu nak menaip menulis balik luahan hati ni sebenarnya cuma masa tak mengizinkan. Kebetulan dengan line internet yg agak laju plus tak mengantuk selepas solat subuh tadi terus bukak laptop and tiba tiba terfikir pasal blog. Actually sekarang tengah cuti sem, sem baru nanti sem 3 dah budak kecik nie. Seriously malas nak balik joho nie sebab bila dan sampai sana banyak lah dugaan cobaan ujian stress semua adalah. Tapi rindu jugak kat kawan kawan yg study sana classmate apa semua. So sebelum aku mulai busy lagi lepas nie mari teruskan cerita kita. 

Kali nie tajuk kita perubahan, okay perubahan nie banyak ke arah kebaikan ataupun keburukan. Dari pandai jadi cerdik, dari malas jadi rajin, dari jahat jadi baik dan sebagainya. Sebab perubahan ni umum ya anak anak. Haha Bajet pulak aku nie. Al maklumlah sudah sekian lama tak gila gila macam nie. Kadang kadang datang tau perasaan ingin berubah tapi terpesong jugak sebab iman tak cukup kuat. Pernah dulu aku cuba untuk berubah lepas tu kembali balik kepada perangai lama aku. Berbalik pada topik perubahan. Beberapa hari yang lepas mood aku nak cakap sedih tak happy pun tak. Aku sendiri tak tau kenapa dengan aku hari tu. Nak cakap teringat kat kasih hati lah konon mana lah ada single mingle lagi. Tu yg menjadi kebingungan aku suatu hari tu. Keluar ngan member pun aku just diam and asyik blur je tersalah kereta orang, termenung salah jalan selalu jarang macam nie. Tu membuat aku lagi pelik. 

Satu hari duk tengah layan kebingungan nie doklaa main twitter dok usha tengok orang tweet apa semua tiba tiba tersentuh nak baca @tarbiahsentap punya profile baca punya baca rasa tertarik pulak and rupa rupanya dia ada keluarkan buku. Actually aku nie manusia yg malas gila nak membaca aku rela habiskan duit beli makanan yg banyak dari beli buku tau. Pada suatu hari keluarlah aku dengan member aku nie pergi bank asal usulnya nak buat akaun BSN menyinggahlah kita ke mall asalnya menyinggah tu nak purse baru tapi eh eh terpesong pergi kedai buku buat kali pertama gatal nak masuk kedai buku tu. Masuk je terpampang buku kat bawah nie haa. 

Serious talk memang aku paling bencii buku paling aku suka komik kalau aku baca pun novel lagi lah aku campak jauh jauh. Tiba tiba tergerak hati nie berkata ' Buku nie lah nak beli ke tak eh, takyah lah duit takde nie' Aku pun letak balik pergi jalan depan sikit tengok buku lain. Lagi sekali hati kecilku berkata ' Alah RM25 je pastu beli buku Matlutfi satu RM25 baru RM50' . So dengan pantas tanganku menggapai dua buku tersebut lalu membelinya. Jujur aku nie jahil sangat sebab buku agama macam nie jarang sangat aku nak pandang. Dulu pernah beli buku ustaz azhar tu pon tak baca habis ada lagi satu lupa tajuk pun tak baca. Selepas beli buku tabiah sentap and bacanya jujur menyentapkan jiwa and aku semakin berminat untuk bacanya lagi. Dan dia pun akan keluarkan Tarbiah Sentap 2 tak sabar rasanya nak beli katanya 1 ramadhan nanti. Weih, jujur tak pernah rasa feeling excited macam nie mungkin macam nie lah rasanya mak aku bila dia tahu novel yg dia dok baca online akan keluar buku. 

Tulah antara perubahan aku sejak dua menjak. Aku cuba untuk mencari hidayah Allah sebab aku sedar hidupku tak lama. Kalau boleh aku nak lah jadi anak yg solehah untuk kedua ibu bapaku. Sampai bila aku nak hidup dalam keadaan yg macam takde hala tuju. Sekarang aku nak fokus pada study and nak jadi anak yang baik untuk orang tua ku. Perubahan yg kita inginkan haruslah dikekalkan tabah kan hati bila kena maki kena hina atas perubahan nie. Biarlah apa orang nak kata asalkan kita dapat redha Allah yg paling penting. Sekian sahaja. Wa'wualam.


Bermula Cuti Sem

Assalamualaikum ,

Alhamdulillah cuti sem ku pun sudah bermula , semuanya dalam keadaan baik dan oke sebelum pulang ke kampung halaman. Plan cuti sem nie simple je nak ronda kelate and keluar dgn kawan-2 yg mana cuti and yg ada kat kampung ini. Rare jugak aku semalam sampai pagi semalam , pagi tu terus keluar teman abah pegi hantar dia punya motor masuk workshop. Haha . Best wei dah lama tak bawak motor katakan memang laju tahap apa bawak . Petang pun keluar dgn kawan, Damn rindu sangat. Oke cuti nie memang aku nak manfaatkan betul-2 tak mau lepaskan peluang lansung. Takkan. Haha . Agak terkilan semalam pegi makan kat tempat biasa aku makan boleh dia kata aku semakin gemok. Makk aii sadis pedih hati ku tapi aku pun macam tu actually semakin kembang sikit. Biasalah agak stress dekat sana dengan final projeknya . Haish . Sabar jelaaa mampu. Senior pon pesan cuti puas-2 lepas nie nak balik kampung pun tak sempat . 



Bangun pagi ini seperti biasa buat kerja-2 rumah apa yg patut, kesian dekat mak aku dah nak masuk 8bulan dah dia mengandung . Oh tak sabarnya nak dapat adik baru . i hope boy . Hee . In shaa Allah semuanya akan selamat nanti . Aminn . Cuti sem ini ingat nak berlatih sikit adobe photohop bagai tuh . Masuk Sem 2 semua dah pakai benda tu , aku dah la lama tak main benda alah tu . Ish keep calm good luck for me next sem . Excited yg amat kot balik rumah semalam. Haha . Rindu yg amat dekat parents , adik semua . Memang gelak je dgn diorang sampai malam kalau boleh nak spend time dgn diorang semua . Selalu whatsapp je hari-2 . Jadual agak padat kawan-2 ku semua dah booking nak hang. Kat johor berapa kali je aku hang tak sempat bhai assignment final projek lagi nak makan pun tak sempat . Tapi lepas settle final projek fokus final exam , time lepas tu laa nafsu makan aku membuak-2 but aku happy dapat makan banyak dah lama tak menggila dgn makanan nie. Kat johor makanan dia tak sama dgn Kelantan . I miss makanan more , makanan tempat aku sedap . Haha . Sorry JDT . 



Alhamdulillah setakat aku kat sana Sem 1 semuanya oke sampai jumpa Crush.Dekat-2 nak habis Sem timbul moment sweet di antara aku dgn En H . Haha . Hanya crush jelaa mampu . Suka dalam diam . Tapi dia tengah final lagi, dah cakap kalau dia dah balik nak jumpa , kalau berkesempatan nak sangat jumpa dia. Ya Allah pertemukan dgn En ustaz itu . Haha . Barulah cuti sem yg sweet gitu . Lepas tu jumpa lagi dekat PIS nanti . Haha . Serius agak rindu moment dekat asrama HT3 aku tuh , last jumpa roommate aku agak sedih bhai , sem 2 dia rumah sewa lain aku lain. Hope kitorang tak terputus hubungan. Will miss budak N9 itu . Agak sedih sebelom nak balik , macam-2 babak sedih pun ada kawan-2 aku rasa sebak pun ada . Takpe korang jumpa Sem 2 k . Hehe . Okelah aku mau sambung kerja rumah . In shaa Allah panjang umurku akan ku update lagi ini blog . Salam sayang . :))